Vocaal ensemble Cantabile

Stadskanaal

Geschiedenis


Cantabile is in 1979 begonnen als dubbelkwartet van een aantal enthousiaste vrienden en in de loop der jaren is het gegroeid tot een ensemble van 23 leden. 

In de beginperiode vonden de repetities plaats bij de leden thuis, maar dat was op den duur niet werkbaar en werd er verhuisd naar de Grote Zaal van de Muziekschool. Eerst in Musselkanaal en sinds 1998 in Stadskanaal Dit was mede op initiatief van de tweede dirigent, Henk de Muinck, die de in 1985 afgetreden Klaas Kuipers opvolgde. 

Cantabile heeft in de loop der jaren meegedaan aan verschillende concoursen. Daarbij werd altijd een hoge jury-waardering gehaald en meermalen een eerste plaats bemachtigd. 

Sinds 2011 was de directie in handen van Henk de Vries. Het koor heeft zich onder zijn leiding verder ontwikkeld en met name Engelse koormuziek aan het repertoire toegevoegd. Het 40-jarig jubileumconcert van 6 april 2019 was het laatste concert onder zijn leiding. Het koor bestaat momenteel uit zes sopranen, zeven tenoren, vier bassen en zes alten. Eind 2019 heeft Henk de Muinck tijdelijk het dirigentenstokje weer overgenomen. 


het koor in 2009